Ventileren

30-11-2022

Na een werkdag of een shift willen mensen die met andere mensen werken (bv. opvoeders, verpleegkundigen, therapeuten,...) even ventileren. Ze hebben nood om hun ervaringen te delen vooraleer ze de organisatie verlaten. De letterlijke betekenis van 'ventileren' is 'de lucht verversen in', en dit doe je door niet alleen door de vuile lucht buiten te laten maar ook de frisse of verse lucht binnen te halen. Hierdoor krijg je nieuwe energie en een opgelucht gevoel.

Helaas wordt de betekenis van ventileren dikwijls verengd tot het buitenlaten van vuile lucht en door het klagen en uiten van jouw frustraties creëer je een negatieve mindset bij jezelf en je collega's.

Uit de praktijk

Toen ik het thema 'Informatieoverdracht' besprak met de directeur van een organisatie in de bijzondere jeugdzorg, zei hij tegen 'In een grote organisatie wordt er veel en soms zelfs teveel tijd besteed aan informatieoverdracht. Veel tijd hiervan wordt gebruikt om te ventileren. Dit is niet altijd efficiënt. We kunnen dit efficiënter maken, maar indien we dit zouden afschaffen in onze organisatie, dan zal deze briefing na het werk in het café rechtover onze organisatie gebeuren.'


Een terechte bedenking die de directeur van deze organisatie maakt. Het aspect 'ventileren' zal dan inderdaad plaatsvinden in een informele context.

Mensen hebben er nood aan om hun frustraties en spanningen te verwoorden. Wanneer je bij iemand kan ventileren dan wijst dit op een vertrouwen in je collega. Het is veilig, bij hem kan ik mijn verhaal kwijt. Ik kan mijn hart luchten, zonder dat ik erop afgerekend wordt. Dit is het mooie aspect van ventileren.

De kans is groot dat jouw collega door zijn manier van vragen stellen, jou eveneens een aantal frustraties laat voelen en aanzet tot klagen. Wanneer je dan beiden aan het klagen bent, trek je elkaar nog meer de dieperik in. Volgens onderzoek van Glaser reageert ons lichaam op negatieve gebeurtenissen door meer cortisol aan te maken. Dit hormoon onderdrukt ons vermogen tot genuanceerd denken. Het brengt ons als het ware in een verdedigende modus.